
Neděle, 9.11.2025 - Třetí den minikurzu sv. Martin na pohodu
Krásný den,
vítám Tě ve třetím a závěrečném dni minikurzu. Došla jsi až sem, tedy velká gratulace a respekt - najít si ve shonu všedního den pár chvil navíc pro sebe, své blízké a oslavy každodennosti není jen tak. To je velká věc!
Zdá se sice, že "jen" zdobíš stůl v obýváku (nebo poličku v pracovně), pečeš kachnu a svatomartinské rohlíčky, procházíš se po venku... Je v tom ale mnohem víc :+) To jsou ty chvíle, které si pamatujeme, které tvoří náš život - čas strávený společně s dětmi u výzdoby, čas, který věnujeme sami sobě v krátkých zastaveních každý den, malé oslavy, když připravíme něco, co normálně nepřipravujeme (třeba červené zelí...).
Slavím s Tebou, že to děláš a přeji Ti na této cestě krásné zážitky!
Co nás dnes čeká?
Blížíme se do finále! V úterý má svátek svatý Martin a my si dnes povíme, kterak připravit hostinu na jeho počest - husu-knedlík-červené zelí. Takže Tě nic nezaskočí.
Do sv. Martina ještě čas, můžeš si všechno připravit a rozmyslet. Anebo se nechat inspirovat k nedělnímu obědu :+)
...a za odměnu si dnes večer sedneme do křesla k dobré knize.
Úkol první - svatomartinská kachna (nebo husa)
Dnes si povíme o tom, jak upéct svatomartinskou kachnu. Kachna je... vlastně velmi jednoduchá záležist. Celé kouzlo spočívá v tom, jeden den ji vytáhnout z mrazáku a nasolit, a druhý den ji pomalu čtyři hodiny péct.
O huse je pro jistotu řeč také, i kdy ji dnes peče málokdo - málokdo má totiž tak velký pekáč a tak rozvětvenou rodinu, a také se těžko vejde do trouby.
Recepty jsou k nalezení níže.
Úkol druhý - příloha
K huse patří knedlíky. Bramborové? Houskové? Bezlepkové? Jak je libo :+) Vyber si variantu, na kterou máš chuť.
Zelí... Jak připravit červené zelí tak, aby bylo výborné, tak akorát kyselé a tak akorát jemné? Mám pro Tebe recept vychytaný generacemi a ráda se s Tebou o něj podělím ;+)
Úkol třetí - relax
...a za odměnu si dnes večer sedneme do křesla k dobré knize. Dnešní večer je na to ideální!
Rozsviť si svíčku ve svatomartinské lucerničce, nebo lampionu... Sedni na do svého oblíbeného křele, na gauč, nebo do postele... a... užij si chvíli s knihou. Všechno má svůj čas, i zastavení a odpočinek :+)
Pozvánka k vánočnímu pečení
Vyhovují Ti recepty a postupy z minikurzu? Chceš takto projít i vánočním pečením?
Úkoly přehledně:
1. Upeč svatomartinskou kachnu... nebo husu :+)
2. Připrav k ní přílohu - knedlíky a zelí.
3. Večer si v klidu sedni s dobrou knihou.
P.S. Pokud budeš péct husu/kachnu až přímo na sv. Martina, tak je důležité vytáhnout ji v pondělí z mrazáku, nasolit a dát odpočinout do lednice.
Video třetího dne:
pozn.: Ve videu říkám, že sv. Martin je zítra. On je ale až pozítří, takže - máme o den navíc ;+)

Svatomartinská husa/kachna
...tradiční oběd k uctění svátku sv. Martina
Husa, nebo kachna? Husa je větší a tučnější, kachna je trošku sušší a menší, a tak se peče kratší dobu. Připravují se jinak stejně. Záleží na velikosti společnosti, co se má sejít u jídla a na velikosti trouby. V každém případě... Ideální je míti husu nebo kachnu přímo od chovatele, čerstvou... Svět ovšem není ideální místo, hlavně, pokud máme malé děti a spoustu práce. A tak to jde i s husou nebo kachnou mraženou. Jen je důležité vytáhnout ji tak den až dva předem, pomalu ji rozmrazovat a nasolit...
Co budeš potřebovat:
- Husa/kachna
- Sůl, kmín
- Smetana (volitelně)
- Jablka
Postup:
- Husu, nebo kachnu vytáhni z mrazáku (ideálně den předem). Až trochu povolí, tak ji potři solí a nech ji odpočívat v lednici.
- Druhý den vezmi mašlovačku a dej si do hrnečku trochu smetany. Pečlivě a několikrát potři husu/kachnu smetanou (hlavně prsa). Pokmínuj. Dovnitř husy/kachny umísti 2 omytá jablka.
- Můj další postup jest takový, opět minimalistický, a sice že umístím husu prsy dolů na rošt trouby a dám pod ni (pod rošt) plech, do kterého zachycuji výpek. Do plechu naliji dva hrnky vody.
- Peču na 120 °C asi 4 hodiny.
- Poté husu otočím, znova potřu smetanou (prsa), vytáhnu plech s výpekem (dám místo toho do trouby nový plech, jednou jsem tam ten výpek nechala a připálil se mi... od té doby to neriskuji) a peču hodně zprudka na 220°C asi 10 minut. Tím se vytvoří krásná kůrka.
- Z výpeku po vychladnutí posbírám tuk, ať ho tam není tolik. Dá se využít do zelí, nebo když něco smažím na cibulce... Výborná věc! Výpek dále nijak nezahušťuji, prostě ho pak naliji na knedlíky :+)




Červené zelí
...ideální k huse
Tento recept mám od tchyně. A ta ho má od své babičky. Každá generace ho inovuje. Poslední vychytávka jest, že je dobré zelí pokrájet v robotu a dát do mrazáku. Je pak křehčí a dřív změkně. Navíc, z jedné hlávky vyjdou většinou dvě až tři porce přílohového zelí...
Co budeš potřebovat:
- Hlávku červeného zelí
- 2 jablka
- 1 cibule
- Trochu sádla z husy
- Sůl, hřebíček (používám mletý), kmín
- Trocha mouky na zahuštění (i bezlepkové), nebo zahušťovací směsi
- Sáček kvašeného červeného zelí / nebo jen dochutit octem a cukrem
- Trocha vody na podlití
Postup:
- Zelí nakrájej nožem na menší části, které se Ti již vejdou do robotu. Prožeň robotem, vzniknou příjemně velké nudličky. Hlávku rozděl ideálně do tří (nebo dvou, dle velikosti hlávky) sáčků a dej na nějakou dobu do mrazáku... (jde to i bez toho, jen zelí musíš o něco déle dusit).
- Na tuku z husy osmahni cibulku. Přidej zelí (z mrazáku, nebo čerstvé), sůl a trochu vody.
- Přidej nastrouhaná jablka, kmín a hřebíček.
- A teď je potřeba zelí dusit. Dlouho... až je měkké.
- Závěrem posyp trochou mouky/zahušťovací směsi a přidej sáček červeného zelí - já už pak nepřidávám ani cukr, ani ocet, protože nálev z tohoto zelí je tak intenzivní, že výsledná chuť je tak akorát.




Knedlíky - bramborové, houskové, bezlepkové...
...vyber si jedny ideální pro Tebe, které letos vyzkoušíš :+)
U nás v rodině se podávají k huse bramborové knedlíky... Pečou se ve formě menších válečků. Tvarů, forem a variant knedlíků je ale spousta. Prý jsme knedlíkový národ :+)
Někdo rád dělá houskové knedlíky, někdo chlupaté (bramborové), někdo bezlepkové... Ráda zkouším nové recepty a vybrala jsem pro Tebe několik variant. Vyzkoušej jednu z nich, která se Ti aktuálně nejvíc líbí :+)
1. Bramborové knedlíky
Co budeš potřebovat:
- 500 g vařených brambor
- 225 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžíci škrobu
- sůl
Postup:
- Brambory uvař, ještě teplé nastrouhej. Vodu nevylévej, použij ji na knedlíky, jen doplň množství, aby vody bylo dost.
- K bramborám přidej hrubou mouku, bramborový škrob, vejce a sůl. Vypracuj těsto.
- Z těsta vypracuj menší válečky (cca 15 cm), které poté uvař ve vodě. Vař asi 20 minut.
2. Bramborové knedlíky - bezlepková varianta
Můžeš zkusit tento recept... Anebo - což dělám já, když nestíhám - existují bezlepkové směsi na bramborové knedlíky (to je deux-ex-machina instatntí řešení, které ale krásně funguje a zachrání mě, když nestíhám).
Co budeme potřebovat:
- 800 g brambor (moučnějších)
- 300 g bezlepkové mouky
- 100 g solamylu
- 2 vejce
- sůl
Postup:
- Brambory uvař, ještě teplé nastrouhej. Vývar použij potom dále na knedlíky, jen doplň hrnec, aby bylo dost vody.
- K bramborám přidej hrubou mouku, bramborový škrob, vejce a sůl. Vypracuj těsto.
- Z těsta vypracuj menší válečky (cca 15 cm), které poté uvař ve vodě. Vař asi 20 minut.
3. Houskové knedlíky
Co budeš potřebovat:
- 2 rohlíky, ne čerstvé
- ½ kostky droždí
- ½ lžičky cukru
- 500 g hrubé mouky
- sůl
- 250 ml mléka
- 1 vejce
Postup:
- Připrav si kvásek - vlažné mléko + cukr + polovinu kostky kvasnic, nech 10 munut vzejít.
- Do mísy dej mouku, na kostičky nakrájené rohlíky, sůl, přidej kvásek a zbytek mléka a vejce.
- Vypracuj těsto, nech jej půl hodiny kynout.
- Vypracuj dva knedlíky a vař je ve vroucí osolené vodě asi 20 minut, v polovině otoč.
- Knedlíky hned po vytažení z vody nekrájej na plátky.
4. Bezlepkové houskové knedlíky
Co budeš potřebovat:
- 300g mouky Schaer mix B
- 1 vejce
- lžíčka soli
- 20ml oleje
- 230ml vody
- hrst pohankových pukanců nebo pokrájená houska
- 1/3 balíčku čerstvého droždí
Postup:
- Mouku, sůl, droždí promíchej, přidej vejce, vodu a olej. Vypracujte hladké těsto (ručně, nebo v robotu), nakonec vmíchej pohankové pukance.
- Nech vykynout.
- Vytvaruj 2 knedlíky a nech je odpočinout.
- Vař asi 7 minut z každé strany.
Co jsme zvládly během minikurzu?
Pátek
- Ladění - energie podzimu, poselství sv. Martina
- Sebeláskové zastavení - procházka podzimní krajinou
- Přípravy - nasbírat listy a přírodniny na dekorace. Plán, co a jak z minikurzu použiji, příprava pomůcek
Sobota
- Tvoření svatomartinské lucerničky / lampionu / věnce
- Pečení svatomartinských rohlíčků
- Vana se solí / s vonnou svíčkou
Neděle
- Pečení husy/kachny
- Příprava zelí a knedlíků (je možné je připravovat v ten samý den, co se peče husa, nebo klidně předem).
- Zastavení večer s dobrou knihou a svíčkou ve svatomartinské lucerničce...
Více inspirace?
Chceš být součástí mého světa, vídat se se mnou pravidelně (nejen na svatého Martinem) a hledáš podobně nastavené lidi?
Přidej se do facebookové skupiny. Najdeš tam sdílení, povídání, další inpiraci, novinky... Prozkoumej :+)
Mám pro Tebe vánoční recepty!

TOP 5 vánočních receptů
...a "ten na mikulášské perníčky" jako bonus:+)
Líbily se Ti recepty a postupy z minikurzu? Chceš takto projít i vánočním pečením?
Baví mě je pro Tebe připravovat, fotit a péct. A tak jsem sestavila "Vánoční recepty pro Tebe" Tyto recepty jsou moje srdcovka! Receptů v kuchařce je 5 nejklasičtějších klasic, a jeden na Mikulášké perníčky jako bonus.
Prozkoumej :+)





