Sobota, 9.11.2024 - Druhý den minikurzu sv. Martin na pohodu

Krásný den, vítám Tě ve druhém dni našeho minikurzu. Jsem ráda, že jsi tu a doufám, že se Ti včerejší úkoly líbily. Dnes plujeme minikurzem dál, dnes nás čeká pečení, tvoření a... příjemná vana :+) Ideální program na sobotu v pozdním podzimu.

Co nás čeká dnes?

- Tvoření... Pojďme se chvíli společně ponořit do tady a teď, a dovolme si jen tak být, dotýkat se listů užívat si ten proces, kdy nám něco roste pod rukama. Níže v textu najdeš návody na svatomartinskou lucerničku, lampion a věnec. Můžeš vyzkoušet všechny nápady, nebo si vybrat jeden z nich :+) Jsou to kratičké projekty, nezaberou víc, než deset minut času a zvládneš je i s malými dětmi :+)  

  • Svatomartinská lucernička - se krásně vyjímá na stole u večeře, nebo v podvečer, když už je tma, někde na poličce. Podzimní svícínek :+) Noci se nám už prodlužují, stmívá se dříve (po změně času), a tak máme ideální příležisto užívat si světlo svíček. V pozdimním hávu.
  • Svatomartinský lampion - původní idea pochází od našich západních sousedů - na sv. Martina se sešli děti s vlastnoručně vytvořenými lampiony v kostele, a vynášely světlo ze svící z kostela ven, mezi lidi na znamení šíření naděje, lásky a soucitu mezi lidmi. V čele jim jel sv. Martin na koni. Tradice lampionových průvodů se pomaličku zabydluje i u nás. A je krásné vytvořit si vlastnoručně vyrobený lampion. Můžeš ho použít na nejbližší lampionový průvod, anebo ho využiješ jako dekoraci (pozor, je trochu hořlavý, tak ideálně s elektrickými svíčkami...)
  • Věnec - nejminimalističtější a nejrychlejší verze podzimního věnce, který znám... karton-noviny-listy + svázat dohromady. Už tak vypadá krásně! A fantazii se meze nekladou - s šípky, šiškami, hlohem, jeřabinami a oříšky bude vypadat ještě lépe :+)

-  Pečení svatomartinských rohlíčků. Mám tu dvě verze - kynutounekynutou, obojí s ořechovou náplní. Návod, jak zatočit rohlíček v textu níze. A pro bezlepkové varianty je možno nahradit mouku za bezlepkovou směs.

- Dnešek je ideální den na příjemnou vanu. Jak ji máš ráda - s vonnou solí, s olejem do koupele, s vonnou svíčkou nebo aromalampou? Pojď si dát takovou, jakou máš nejraději, nebo pojď vyzkoušet něco úplně nového. Pojďme se opečovat po náročném týdnu a nabrat energii na týden další.

Úkoly přehledně:

1. Výrob si dnes svatomartinskou lucerničku, nebo lampion, nebo věnec. Klidně všechno :+)

2. Upeč si svatormartinské rohlíčky ve verzi, která Tě nejvíc osloví.

3. Večer si nezapomeň dát příjemnou vanu.

P.S. Pokud budeš péct husu/kachnu už zítra, tak je čas vytáhnout ji dnes z mrazáku, nasolit a dát odpočinout do lednice. Na pečení husy je potřeba kolem čtyř hodin pečení, záleží, jak má kdo v pondělí čas 🙂 Pokud budeš péct až přímo na sv. Martina, tak stačí zítra.

Co nás čeká během celého kurzu?

Pátek

- Ladění - energie podzimu, poselství sv. Martina - o čem to celé je (video, materiály pod videem)

- Sebeláskové zastavení - procházka podzimní krajinou

- Přípravy - nasbírat listy a přírodniny, které budeme potřebovat na dekorace. Rozmyslet si, co a jak z minikurzu použiješ, sehnat si k tomu potřebné věci (sůl do koupele, vonná svíčka, svatomartinská husa, brambory nebo mouka... co kdo nemá a bude potřebovat)

Sobota

- Výroba svatomartinské lucerničky / lampionu / věnce

- Pečení svatomartinských rohlíčků

- Dát si večer vanu se solí / s vonnou svíčkou

- Pokud budeš péct husu/kachnu v neděli, tak je čas vytáhnout ji už dnes z mrazáku, nasolit a dát odpočinout do lednice. Na pečení husy je potřeba kolem čtyř hodin pečení, záleží, jak má kdo v pondělí čas 🙂 Pokud budeš péct až přímo na sv. Martina, tak stačí zítra.

Neděle

- Vytáhneme husu z mrazáku a nasolíme ji (pokud pečeš zítra), pokud pečeš dnes, tak je na programu pečení husy.

- Příprava zelí a knedlíků (je možné je připravovat v ten samý den, co se peče husa, nebo klidně předem).

- Zastavení večer s dobrou knihou a svíčkou ve svatomartinské lucerničce...

Video druhého dne:

Svatomartinská lucernička

...ideální svícen pro tohle podzimní období

Co budeme potřebovat:

  • Vylisované listy (a jde to i s nevylisovanými...)
  • Lepidlo (herkules a štěteček, kdo máte, ale stačí dokonce i lepidlo v tyčince)
  • Sklenici (od medu, okurek, marmelády)
  • Můžete ozdobit mašličkou, provázkem, ozdobnou trávou...
  • Čajová svíčka dovnitř

Postup: nalepte listy na skleničku :+) Ozdobte mašlí nebo provázkem, a uvnitř zapalte svíčku.

V jednoduchosti je krása...

Svatomartinský lampion

...vlastnoručně vyrobený lampion

Co budeme potřebovat:

  • Vylisované listy (a jde to i s nevylisovanými...)
  • Lepidlo (herkules a štěteček, kdo máte, ale stačí dokonce i lepidlo v tyčince)
  • Pečící papír
  • Krabičku od sýra
  • Špagát na uchycení lampionu
  • Elektrická svíčka dovnitř (s čajovou to lze také, ale... opatrně... hořlavé :+) ).

Postup:

  • Krabička od síru tvoří dno.
  • Pečící papír na horním okraji několikrát přeložte a slepte, abyste spevnili jeho horní okraj.
  • Nalepte pečící papír na krabičku, vznikne roura na jedné straně ukončená dnem.
  • Ozdobte listy
  • Pokud chcete využít jako lampion, provlečte provázek horním spevněným okrajem

Je to jednoduché, většinu materilu máme běžně doma, příprava zabere pár minut... ale... má to něco do sebe:+)

Věnec z listí na stůl

...nejjednodušší podzimní věnec, jaký znám

Co budeme potřebovat:

  • Listy (základní minimalistická verze počítá jen s listy, stačí :+) )
  • Kdo máte: šišky, oříšky, jeřabiny, mech, žaludy... cokoliv najdete na podzim na procházce
  • Špagát
  • Lepící páska
  • Noviny
  • Karton (z jakékoliv papírové krabice)
  • Nůžky

Postup:

  • Vystřihněte z kartonu kolo ve tvaru věnce
  • Zmačkejte novinový papír a lepící pískou jej přichyťte ke kolu z kartonu, získáte tak základ věnce
  • Pomosí špatágu na něj navažte listy a dozdobte přírodninami

Věnec je udeální na stůl, tak, aby se s ním nehýbalo. Přírodniny se dají přichytit různými způsoby (kdo má a chce, klidně i pomocí tavné pistole), ale... stačí to jen opatrně a šikovně naaranžovat.

Svatomartinské rohlíčky

kynuté

Co budeme potřebovat:

350 g hladké pšeničné mouky
50 g cukru
90 g rozpuštěného másla
200 ml vlažného mléka
2 žloutky
20 g čerstvého droždí
2 lžičky citronové kůry
1/2 lžičky soli
vejce na potření
sekané mandle na posyp

Na náplň:
150 g mletých vlašských ořechů
100 g moučkového cukru
50 ml mléka
1 bílek
2 lžíce másla

Postup:

  • Připravíme si kvásek - mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, přidáme lžíci mouky a lžíci cukru, a necháme deset minut pěkně vzejít.
  • Do mísy dáme: mouku, cukr, rozpuštěné máslo, žloutky, citronovou kůru a sůl. Vypracujeme těsto (babička to uměla ručně, mě zachraňuje robot, co umí dělat těsto...). Musí být hladké a nelepit se na okraje.
  • Necháme hodinu a půl kynout.
  • Náplň - na másle orestujeme mleté ořechy, přidáme mléko, promícháme. Po vychladnutí vmícháme bílek (já používám oba dva, když mi zbyly z těsta, ale stečí jeden...)
  •  Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Každý rozválíme na tenkou placku a rozdělíme na 6 stejných trojúhelníkových dílků. Každý dílek válečkem rozválíme do délky. Potřeme ořechovou náplní a po okrajích nechte vždy proužek volného těsta.
  • Rohlíčky opatrně smotáme a uložíme na plech vystlaný pečicím papírem (nebo pečící folií). Necháme dokynout 15 až 30 minut. Potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme sekanými mandlemi.
  • Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 15 až 20 minut dozlatova. Po upečení pocukrujeme

Svatomartinské rohlíčky

nekynuté

Co budeme potřebovat:

450 g hladké mouky
250 g másla
4 žloutky
150 ml smetany (30 %)
2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
vejce na potření
moučkový cukr na zdobení

Na ořechovou náplň:
175 g mletých vlašských ořechů
125 g moučkového cukru 
2 bílky

Postup:

  • V míste vypracujeme těsto z mouky, másla, žloutků, smetany, cukru a solu. Těsto necháme půl hodiny v lednici  (balím ho do obalu od másla, aby nevysychalo...)
  • Smícháme mleté ořechy s cukrem a bílkem. Bude to lepit, to je v pořádku 🙂
  • Tvarujeme trojrhánky - vyválíme těsto do kruhu a rozkrájíme podobně, jako pizzu (ale na 6 dílů)
  • Náplň dáme do širší části rohlíčku a zarolujeme dovnitř. Vznikne rohlíček.
  • Rohlíčky potřeme vajíčkem, pečeme na 180 °C asi 15 minut, až mají zlatou barvu.
  • Pocukrujeme.