
Neděle, 10.11.2024 - Třetí den minikurzu sv. Martin na pohodu
Krásný den, vítám Tě ve třetím a závěrečném dni našeho minikurzu. Jsem ráda, že jsi Tu. Blížíme se do finále :+) Zítra má svátek svatý Martin a my si dnes povíme, kterak připravit hostinu na jeho počest - husu-knedlík-červené zelí.
Co nás čeká dnes?
- Dnes si povíme o tom, jak upéct husu. Anebo kachnu. Je jedno, jestli ji budeš péct dnes, nebo se tímto v předstihu nachystáš na zítra. Husa je záležist na čtyři hodiny pomalého pečení, a výsledek stojí za to!
- K huse patří knedlíky. Bramborové? Houskové? Bezlepkové? Jak je libo :+) Vyber si variantu, na kterou máš chuť a pojď do toho s námi.
- Zelí... Jak připravit červené zelí tak, aby bylo výborné, tak akorát kyselé a tak akorát jemné? Mám pro Tebe recept vychytaný generacemi a ráda se s Tebou o něj podělím ;+)
- Jako bonus si povíme něco o svatomartinském víně... Zítra začíná jeho prodej, a to přesně v 11 hodin a 11 minut :+)
- ...a za odměnu si dnes večer sedneme do křesla k dobré knize. Dnešní večer je na to ideální! Rozsviť si svíku ve svatomartinské lucerničce, nebo lampionu... anebo svoji oblíbenou svíčku. Sedni na do svého oblíbeného křele, na gauč, nebo do postele... a... užij si chvíli s knihou. Je neděle večer, předvečer svatého Martina. Všechno má svůj čas, i zastavení a odpočinek :+)
Úkoly přehledně:
1. Upeč svatomartinskou husu... nebo kachnu :+)
2. Připrav k ní přílohu - knedlíky a zelí.
3. Večer si v klidu sedni s dobrou knihou.
P.S. Pokud budeš péct husu/kachnu až zítra, tak je čas vytáhnout ji dnes z mrazáku, nasolit a dát odpočinout do lednice.
Co se dělo během celého kurzu?
Pátek
- Ladění na energie podzimu a na poselství sv. Martina - o čem to celé vlastně je.
- Sebeláskové zastavení - procházka podzimní krajinou.
- Přípravy - nasbíraly jsme listy a přírodniny, které jsme později potřebovaly na dekorace. Rozmyslely jsme si, co a jak z minikurzu použijeme, sehnaly si k tomu potřebné věci (sůl do koupele, vonná svíčka, svatomartinská husa, brambory nebo mouka... co kdo neměl a věděl, že bude potřebovat)
Sobota
- Výroba svatomartinské lucerničky / lampionu / věnce.
- Pečení svatomartinských rohlíčků.
- Za odměnu večer vana se solí / s vonnou svíčkou.
Kdo peče husu/kachnu v neděli, tak ji vytáhl dnes z mrazáku, nasolil a dál odpočinout do lednice.
Neděle
- Vytáhneme husu z mrazáku a nasolíme ji (pokud pečeš zítra), pokud pečeš dnes, tak je na programu pečení husy.
- Příprava zelí a knedlíků.
- Klidná chvíle s knihou při svíčkách...
Video třetího dne:

Svatomartinská husa/kachna
...tradiční oběd k uctění svátku sv. Martina
Husa, nebo kachna? Husa je větší a tučnější, kachna je trošku sušší a menší, a tak se peče kratší dobu. Připravují se jinak stejně. Záleží na velikosti společnosti, co se má sejít u jídla a na velikosti trouby. V každém případě... Ideální je míti husu nebo kachnu přímo od chovatele, čerstvou... Svět ovšem není ideální místo, hlavně, pokud máme malé děti a spoustu práce. A tak to jde i s husou nebo kachnou mraženou. Jen je dobré vytáhnout ji tak den až dva předem, pomalu ji rozmrazovat a nasolit...
Co budeme potřebovat:
- Husa/kachna
- Sůl, kmín
- Smetana (volitelně)
- Jablka
Postup:
- Husu, nebo kachnu vytáhneme z mrazáku (ideálně den předem). Až trochu povolí, tak ji potřeme solí a uložíme odpočívat do lednice.
- Druhý den vezmeme mašlovačku a dáme si do hrnečku trochu smetany. Pečlivě a několikrát potřeme husu smetanou (hlavně prsa). Pokmínujeme. Dovnitř husy/kachny umístíme 2 omytá jablka.
- Můj další postup je takový, že umístím husu prsy dolů na rošt trouby a dám pod ni (pod rošt) plech, do kterého zachytávám výpek. Do plechu naliju dva hrnky vody.
- Peču na 120 °C asi 4 hodiny.
- Poté husu otočím, znova potřu smetanou (prsa), vytáhnu plech s výpekem (dám místo toho do trouby nový plech, jednou jsem tam ten výpek nechala a připálil se mi... od té doby to neriskuju) a peču hodně zprudka na 220 °C asi 10 minut. Tím se vytvoří kůrka.
- S výpeku po vychladnutí posbírám tuk, ať ho tam není tolik. Dá se využít do zelí, nebo když něco smazím na cibulce... Výborná věc! Výpek dále nijak nezahušťuju, prostě ho pak naliju na knedlíky :+)




Červené zelí
...ideální k huse
Tento recept mám od tchyně. A ta ho má od své babičky. Každá generace ho inovuje. Poslední vychytávka jest, že je dobré zelí pokrájet v robotu a dát do mrazáku. Je pak křehčí a dřív změkně. Navíc, z jedné hlávky vyjdou většinou dvě až tři porce přílohového zelí...
Co budeme potřebovat:
- Hlávku červeného zelí
- 2 jablka
- 1 cibule
- Trochu sádla z husy
- Sůl, hřebíček (používám mletý), kmín
- Trocha mouky na zahuštění (i bezlepkové), nebo zahušťovací směsi
- Sáček kvašeného červeného zelí / nebo jen dochutit octem a cukrem
- Trocha vody na podlití
Postup:
- Zelí nakrájíme nožem na menší části, které se nám již vejdou do robotu. Proženeme robotem, vzniknou příjemně velké nudličky. Hlávku rozdělíme ideálně do tří (nebo dvou, dle velikosti hlávky) sáčků a dáme na nějakou dobu do mrazáku... (nemusíme, jde to i bez toho, jen musíme o něco déle dusit).
- Na tuku z husy osmahneme cibulku. Přidáme zelí (z mrazáku, nebo čerstvé), sůl a trochu vody.
- Přidáme nastrouhaná jablka, kmín a hřebíček.
- Dusíme. Dlouho... až je zelí měkké.
- Závěrem posypeme trochou mouky/zahušťovací směsi a přidáme sáček červeného zelí - už pak nepřidávám ani cukr, ani ocet, protože nálev z tohoto zelí je tak intenzivní, že výsledná chuť je tak akorát.




Knedlíky - bramborové, houskové, bezlepkové...
...vyber si jedny ideální pro Tebe, které letos vyzkoušíš :+)
U nás v rodině se podávají k huse bramborové knedlíky... Pečou se ve formě malých válečků. Tvarů, forem a variant je ale spousta. Někdo rád dělá houskové knedlíky, někdo chlupaté, někdo bezlepkové... Ráda zkouším nové recepty a vybrala jsem pro Tebe několik variant. Vyzkoušej jednu z nich, která se Ti aktuálně nejvíc líbí :+)
1. Bramborové knedlíky
Co budeme potřebovat:
- 500 g vařených brambor
- 225 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžíce škrobu
- sůl
Postup:
- Brambory uvaříme, ještě teplé nastrouháme. Zrovna ten vývar používám dál, jen doplním hrnec, aby vody bylo víc.
- K bramborám přidáme hrubou mouku, bramborový škrob, vejce a sůl. Vypracujeme těsto.
- Z těsta vypracujte menší válečky (cca 15 cm), které poté uvaříme ve vodě. Vaříme asi 20 minut.
2. Bramborové knedlíky - bezlepková varianta
Můžete zkusit tento recept... Anebo - což dělám já, když nestíhám - existují bezlepkové směsi na bramborové knedlíky (to je deux-ex-machina instatntí řešení, které krásně funguje a zachrání mě, když nestíhám).
Co budeme potřebovat:
- 800 g brambor (moučnějších)
- 300 g bezlepkové mouky
- 100 g solamylu
- 2 vejce
- sůl
Postup:
- Brambory uvaříme, ještě teplé nastrouháme. Zrovna ten vývar používám dál, jen doplním hrnec, aby vody bylo víc.
- K bramborám přidáme hrubou mouku, bramborový škrob, vejce a sůl. Vypracujeme těsto.
- Z těsta vypracujte menší válečky (cca 15 cm), které poté uvaříme ve vodě. Vaříme asi 20 minut.
3. Houskové knedlíky
Co budeme potřebovat:
- 2 rohlíky, ne čerstvé
- ½ kostky droždí
- ½ lžičky cukru
- 500 g hrubé mouky
- sůl
- 250 ml mléka
- 1 vejce
Postup:
- Připravíme si kvásek - vlažné mléko + cukr + polovinu kostky kvasnic, necháme 10 munut vzejít.
- Do mísy dáme mouku, na kostičky nakrájené rohlíky, sůl, přidáme kvásek a zbytek mléka a vejce.
- Vypracujeme těsto, necháme jej půl hodiny kynout.
- Vypracujeme dva knedlíky a vaříme je ve vroucí osolené vodě asi 20 minut, v polovině otáčíme.
- Knedlíky hned po vytažení z vody nekrájíme na plátky.
4. Bezlepkové houskové knedlíky
Co budeme potřebovat:
- 300g mouky Schaer mix B
- 1 vejce
- lžíčka soli
- 20ml oleje
- 230ml vody
- hrst pohankových pukanců nebo pokrájená houska
- 1/3 balíčku čerstvého droždí
Postup:
- Mouku, sůl, droždí promícháme, přidáme vejce, vodu a olej. Vypracujte hladké těsto (ručně, nebo v robotu), nakonec vmíchejte pohankové pukance.
- Necháme vykynout.
- Vytvarujeme 2 knedlíky a necháme je odpočinout.
- Vaříme asi 7 minut z každé strany.